Articles

Stosowanie naturalnych środków powierzchniowo czynnych w kosmetykach

napisane przez: Val Sanford | Sierpień 18, 2016 | 19 odpowiedzi

w miarę jak konsumenci stają się bardziej świadomi składników produktów, które nakładają na skórę i używają w swoich domach, wielu zaczęło postrzegać środki powierzchniowo czynne jako „złe” składniki. W rzeczywistości istnieje wiele możliwości wyboru naturalnych środków powierzchniowo czynnych w kosmetykach i działają one w celu poprawy integralności i wydajności preparatów kosmetycznych. Jednak sumienni konsumenci patrzą niekorzystnie na produkty do pielęgnacji ciała, włosów i skóry, które zawierają środki powierzchniowo czynne, zwłaszcza laurylosiarczan sodu (SLS). Chociaż dowody naukowe nie potwierdzają twierdzenia, że SLS jest czynnikiem rakotwórczym, mit przeważa i dla naturalnych i organicznych formulatorów kosmetycznych, znalezienie naturalnych alternatyw jest niezbędną częścią służenia swojej bazy klientów. Dobrą wiadomością jest to, że środki powierzchniowo czynne są największą klasą chemikaliów kosmetycznych i oferują szerokie możliwości oczyszczania. Środki powierzchniowo czynne umożliwiają również kosmetykom ślizganie się, wchodzenie na skórę lub oczyszczanie jej poprzez rozbijanie i oddzielanie od skóry olejów, tłuszczów, makijażu, brudu, zanieczyszczeń i innych zanieczyszczeń. Kiedy planujesz swoją formułę kosmetyczną, będziesz miał szeroką gamę opcji poza SLS.

co robi naturalny środek powierzchniowo czynny?

środek powierzchniowo czynny jest środkiem powierzchniowo czynnym.

środki powierzchniowo czynne są mieszane z olejami, wodami i innymi cieczami w celu obniżenia napięcia powierzchniowego, co jest warunkiem wstępnym zwilżania, rozprowadzania, spieniania i emulgowania. Poprzez proces chemiczny znany jako adsorpcja, środki powierzchniowo czynne zmieniają właściwości substancji. Termin adsorpcja oznacza gromadzenie się gazu lub cieczy w skondensowanej warstwie na powierzchni. Ta skondensowana warstwa tworzy film, dlatego napięcie powierzchniowe jest obniżane. Reakcja chemiczna, która następnie zachodzi, to konwersja cieczy i dodatkowej substancji, co z kolei obniża napięcie powierzchniowe.

środki powierzchniowo czynne nie zawsze są opisywane w ich najczęstszej postaci, ale raczej ze względu na rolę, jaką odgrywają w preparacie. Na przykład w recepturach, w których piana jest produktem gotowym, stosowane środki powierzchniowo czynne mogą być określane jako „środki pianotwórcze”. Środki powierzchniowo czynne stosowane w recepturach do pielęgnacji ciała i włosów można nazwać ” detergentami „lub” mydłami.”Jeśli tworzysz krem do golenia, wybrane przez Ciebie środki powierzchniowo czynne będą miały właściwości smarujące i ochronne; pomogą chronić skórę przed podrażnieniami i ostrymi krawędziami brzytwy .

podczas tworzenia preparatów będziesz potrzebował ogólnego pojęcia o każdej grupie naturalnych środków powierzchniowo czynnych i o tym, jak odgrywają one rolę w gotowym produkcie. Ponadto będziesz chciał zrozumieć, dlaczego surfaktanty są grupowane lub klasyfikowane razem lub jak / jeśli surfaktanty współpracują z dodatkowymi grupami surfaktantów w sposób wspólny. Nie wszystkie naturalne środki powierzchniowo czynne mogą działać razem w tym samym wzorze

kategorie naturalnych środków powierzchniowo czynnych

naturalne środki powierzchniowo czynne umieszcza się w jednej z czterech kategorii na podstawie ich powiązań i opłat:

1. Anionowe środki powierzchniowo czynne
anionowe środki powierzchniowo czynne są najczęściej stosowane w produktach pieniących, w tym w szamponach i myjkach do ciała. Ich podstawowymi funkcjami są wysoka pienienie, wysokie czyszczenie i wysokie możliwości mycia w gotowym produkcie. Anionowe środki powierzchniowo czynne mają ujemnie naładowaną głowę kochającą wodę. Anionowe środki powierzchniowo czynne działają bardzo dobrze w recepturach, które mają reakcję między substancją chemiczną (jak ług) a kwasami tłuszczowymi lub alkoholami (jak smalec zwierzęcy lub oleje roślinne). Ręcznie przetwarzane mydło jest przykładem anionowych środków powierzchniowo czynnych w pracy. Inne przykłady anionowych środków powierzchniowo czynnych to siarczany sodu, siarczany amonu, sulfobursztyniany, sarkozyny, sarkozyny, izetioniany i tauryny.Wysokie właściwości pieniące, oczyszczające i myjące mogą prowadzić do podrażnień skóry, więc w zależności od produktu możesz wybrać inną kategorię środków powierzchniowo czynnych lub zrównoważyć anionowe środki powierzchniowo czynne z dodatkiem amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych.

2. Amfoteryczne środki powierzchniowo czynne
amfoteryczne środki powierzchniowo czynne są najbardziej delikatnymi i elastycznymi kategoriami środków powierzchniowo czynnych i mogą mieć ładunek dodatni lub ujemny, w zależności od pH lub zasadowości gotowego produktu. Stąd przedrostek amphi.Jeśli formułujesz produkt, w którym najważniejsze są właściwości odżywcze i kondycjonujące, możesz wybrać amfoteryczny środek powierzchniowo czynny i nadać gotowemu produktowi niższe pH. z drugiej strony, jeśli twoim celem jest sudsy i foamy, stwórz recepturę o wyższym pH przy użyciu amfoterycznego środka powierzchniowo czynnego. Przy wyższym pH amfoteryczny środek powierzchniowo czynny będzie działał bardziej jak anionowy środek powierzchniowo czynny.W monoterapii amfoteryczne środki powierzchniowo czynne dają delikatny produkt oczyszczający. Niekorzystnie, gdy amfoteryczny środek powierzchniowo czynny jest połączony z anionowym środkiem powierzchniowo czynnym, amfoteryczny środek powierzchniowo czynny łagodzi szorstkość anionowych środków powierzchniowo czynnych. W rzeczywistości amfoteryczne środki powierzchniowo czynne mogą być stosowane solo i w połączeniu z dowolną inną grupą środków powierzchniowo czynnych. Ich zdolność adaptacji jest tylko jednym z powodów, dla których są tak szeroko stosowane.Niektóre przykłady dobrze znanych amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych to coco betaine, lauryl betaine i hydroxysultaines.

3. Kationowe środki powierzchniowo czynne
kationowe środki powierzchniowo czynne są przeciwieństwem anionowych środków powierzchniowo czynnych. Mają dodatnio naładowaną głowę kochającą wodę. Ten ładunek dodatni umożliwia kationowym środkom powierzchniowo czynnym dostarczanie odżywczych korzyści dla skóry, włosów i ciała, ale stosowane samodzielnie nie mają wysokich zdolności spieniania. Te środki powierzchniowo czynne są często stosowane tam, gdzie pienienie nie jest konieczne, na przykład w odżywkach do włosów.Kationowe środki powierzchniowo czynne działają dobrze zarówno z amfoterycznymi, jak i niejonowymi środkami powierzchniowo czynnymi. Jednak ze względu na przeciwstawny ładunek kationowe (dodatnie) i anionowe (ujemne) środki powierzchniowo czynne nie łączą się.Typowe kationowe środki powierzchniowo czynne do kąpieli i formuły ciała to chlorki; benzalkonium, stearalkonium i centrimonium oraz trimetyloamonium i siarczany metylu.

4. Niejonowe środki powierzchniowo czynne
niejonowe środki powierzchniowo czynne nie mają zdolności spieniania i są rzadko stosowane jako główny środek powierzchniowo czynny receptury. W przeciwieństwie do anionowych środków powierzchniowo czynnych, te środki powierzchniowo czynne nie mają ładunku jonowego w głowach kochających wodę.Efektem końcowym stosowania niejonowego środka powierzchniowo czynnego jest delikatny, pozbawiony piany produkt oczyszczający. Środki czyszczące No-foam moje potrzeby dodatkowe wiadomości marketingowe, aby wzmocnić, że środek czyszczący działa nawet bez pianki.Niektóre niejonowe środki powierzchniowo czynne są etoksylowane, co oznacza, że miały pewną reakcję z dodatkiem tlenku etylenu. Z tą reakcją przychodzi jeszcze bardziej kochająca wodę głowa, prawie tak, jakby została doładowana. To sprawia, że niejonowe środki powierzchniowo czynne, takie jak polisorbat 20, są doskonałymi solubilizatorami. Niejonowe środki powierzchniowo czynne mogą być również stosowane w preparatach w celu zmniejszenia drażniących, ze względu na ich delikatną zdolność oczyszczania. I są doskonałe jako zmiękczająca, zmiękczająca i kojąca skórę. Ponadto niejonowe środki powierzchniowo czynne mogą stabilizować pianę w recepturach. Niejonowe środki powierzchniowo czynne działają wspaniale z każdą inną kategorią środków powierzchniowo czynnych.Niektóre powszechne niejonowe środki powierzchniowo czynne stosowane w recepturach kąpieli i ciała to polisorbaty, emulgujący wosk NF, e-wosk, oleinian glicerylu, stearynian glicerylu i składniki z prefiksem PEG, ceteoryty, OleOle, sorbitany, glukozyd laurylowy i poliglikoza.

naturalne środki powierzchniowo czynne są surowcami, które pomagają Twoim kosmetykom błyszczeć. Niezależnie od tego, czy szukasz oczyszczającego, rozpuszczalnego, emulgującego, czy kondycjonującego, rozważ dodanie jednego lub więcej środka powierzchniowo czynnego do swojej receptury.

Słowniczek naturalnych środków powierzchniowo czynnych

jesteś zainteresowany dodaniem niektórych środków powierzchniowo czynnych do swoich receptur? Poniżej znajduje się lista niektórych powszechnie dodawanych środków powierzchniowo czynnych do Kosmetyków Naturalnych.

laurylosiarczan sodu (może pochodzić z orzechów kokosowych) silny anionowy środek powierzchniowo czynny stosowany do wysokiego działania pieniącego. Łatwo się zagęszcza i może powodować podrażnienia w wyższych procentach.
siarczan Laureth amonu (pochodzący z orzechów kokosowych) silny anionowy środek powierzchniowo czynny stosowany do wysokiego działania pieniącego. Może powodować podrażnienia w wyższych procentach.
Laurylosulfobursztynian disodowy (pochodzący z orzechów kokosowych), łagodny anionowy środek powierzchniowo czynny, który jest łagodny dla skóry i lekko pieniący się
Kokoamfokarboksyglicynian (pochodzący z orzechów kokosowych) łagodny, amfoteryczny środek powierzchniowo czynny
Poliglukozyd Decylu (pochodzenia roślinnego) stosowany w szamponach dla dzieci ze względu na jego łagodność
alkohol cetearylowy
alkohol stearylowy
kokamidopropylobetaina (pochodząca z oleju kokosowego) amfoteryczny środek powierzchniowo czynny
glukozyd decylu (pochodzący z cukru)
kokosan glicerylu (pochodzący z warzyw)
izetionian sodu kokosowy (pochodzący z orzechów kokosowych)
glicerydy migdałowe
Laurylosulfooctan sodu (znacznie łagodniejszy środek powierzchniowo czynny niż SLS
Sarkozynian Lauroilu sodu (pochodzący z warzyw) jest naturalnym substytutem SLS
Sodium methyl cocoyl taurate (pochodzący z kokosa)
sacharoza Kokosan (pochodzący z cukru)
polisorbat 20 (pochodzący z roślin) niejonowy środek powierzchniowo czynny
polisorbat 80 (pochodzący z roślin) niejonowy środek powierzchniowo czynny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.