Articles

Använda naturliga ytaktiva ämnen i kosmetika

skriven av: Val Sanford | August 18, 2016 / 19 svar

när konsumenterna blir mer medvetna om ingredienserna i de produkter de lägger på huden och använder i sina hem, har många kommit att se ytaktiva ämnen som ”dåliga” ingredienser. Faktum är att det finns många val för naturliga ytaktiva ämnen i kosmetika, och de arbetar för att förbättra integriteten och prestandan hos kosmetiska formuleringar. Men samvetsgranna konsumenter ser ogynnsamt ut på kropps -, hår-och hudvårdsprodukter som innehåller ytaktiva ämnen, särskilt natriumlaurylsulfat (SLS). Medan de vetenskapliga bevisen inte stöder påståendet att SLS är ett cancerframkallande medel, råder myten och för naturliga och organiska kosmetiska formulerare är det nödvändigt att hitta naturliga alternativ för att betjäna din kundbas. Den goda nyheten är att ytaktiva ämnen är den största klassen av kosmetiska kemikalier och erbjuder breda rengöringsmöjligheter. Tensider tillåter också kosmetika att glida över, på eller för att rengöra huden genom att bryta upp och separera från huden oljor, fetter, smink, smuts, föroreningar och annat skräp. När du planerar din kosmetiska formulering har du ett brett utbud av alternativ utöver SLS.

Vad gör ett naturligt ytaktivt medel?

ett ytaktivt medel är ett ytaktivt medel.

ytaktiva ämnen blandas med oljor, vatten och andra vätskor för att sänka ytspänningen, en förutsättning för vätning, spridning, skumning och emulgering. Genom en kemisk process som kallas adsorption förändrar ytaktiva ämnen egenskaperna hos ett ämne. Termen adsorption betyder insamling av gas eller vätska i ett kondenserat skikt på ytan. Detta kondenserade skikt skapar en film varför ytspänningen sänks. Den kemiska reaktionen som då inträffar är konversationen av vätskan och den ytterligare substansen, vilket i sin tur sänker ytspänningen.

tensider beskrivs inte alltid i sin vanligaste form, utan snarare för den roll de spelar i en formulering. Till exempel, i recept där skum är den färdiga produkten, kan de använda ytaktiva ämnena kallas ”skummedel”. Ytaktiva ämnen som används i kropps-och hårvårdsrecept kan kallas ”tvättmedel” eller ”tvål.”Om du skapar en rakkräm kommer de ytaktiva ämnena du valde att vara för deras smörjnings-och skyddsegenskaper; de hjälper till att skydda huden mot irritation och rakhyvelns skarpa kant.

när du skapar dina formuleringar behöver du en allmän uppfattning om varje grupp av naturliga ytaktiva ämnen och hur de spelar en roll i din färdiga produkt. Och du vill också förstå varför ytaktiva ämnen grupperas eller klassificeras tillsammans eller hur/om ytaktiva ämnen arbetar med ytterligare grupper av ytaktiva ämnen på ett samarbete. Inte alla naturliga ytaktiva ämnen kan arbeta tillsammans i samma formel

kategorier av naturliga ytaktiva ämnen

naturliga ytaktiva ämnen placeras i en av fyra kategorier baserat på deras gränssnitt och avgifter:

1. Anjoniska tensider
anjoniska tensider används oftast i skummande produkter inklusive schampon och kroppsvaskar. Deras primära funktioner är att leverera hög skumning, hög rengöring och hög tvättkapacitet i en färdig produkt. Anjoniska ytaktiva ämnen har ett negativt laddat vattenälskande Huvud. Anjoniska tensider fungerar mycket bra i recept som har en reaktion mellan en kemikalie (som lut) och fettsyror eller alkoholer (som djurfett eller vegetabiliska oljor). Handbehandlad tvål är ett exempel på anjoniska ytaktiva ämnen på jobbet. Andra exempel på anjoniska ytaktiva ämnen är natriumsulfater, ammoniumsulfater, sulfosuccinater, sarkosiner, sarkosinater, isetionater och taurater.De höga skumnings -, Rengörings-och tvättegenskaperna kan leda till hudirritationer, så beroende på din produkt kanske du vill välja en annan kategori av ytaktiva ämnen eller balansera de anjoniska ytaktiva ämnena med tillsats av amfotera ytaktiva ämnen.

2. Amfotera ytaktiva ämnen
amfotera ytaktiva ämnen är de mest skonsamma och flexibla av ytaktiva kategorierna och kan antingen ha en positiv eller negativ laddning, beroende på pH eller alkalinitet för din färdiga produkt. Därför amphi-prefixet.Om du formulerar en produkt där de närande och konditionerande egenskaperna är viktigast, kan du välja ett amfoteriskt ytaktivt medel och ge den färdiga produkten ett lägre pH. å andra sidan, om sudsy och skum är ditt mål, skapa ett recept med högre pH när du använder ett amfoteriskt ytaktivt medel. Med det högre pH kommer det amfotera ytaktiva ämnet att fungera mer som ett anjoniskt ytaktivt medel.När det används ensamt kommer amfotera ytaktiva ämnen att ge dig en mild rengöringsprodukt. Negativt, när ett amfoteriskt ytaktivt medel är kopplat till ett anjoniskt ytaktivt medel, det amfotera ytaktiva ämnet mildrar hårdheten hos de anjoniska ytaktiva ämnena. Faktum är att amfotera ytaktiva ämnen kan användas solo och i kombination med någon annan av de ytaktiva grupperna. Deras anpassningsförmåga är bara en av anledningarna till att de används så mycket.Några exempel på välkända amfotera ytaktiva ämnen är cocobetain, laurylbetain och hydroxysultaines.

3. Katjoniska tensider
katjoniska tensider är motsatsen till anjoniska tensider. De har ett positivt laddat vattenälskande Huvud. Denna positiva laddning gör det möjligt för katjoniska ytaktiva ämnen att ge närande fördelar för hud, hår och kropp, men används ensam, har inte höga skummande egenskaper. Dessa ytaktiva ämnen används ofta där skumning inte är nödvändig, till exempel i hårbalsam.Katjoniska ytaktiva ämnen fungerar bra med både amfotera och nonjoniska ytaktiva ämnen. På grund av den motsatta laddningen kommer katjoniska (positiva) och anjoniska (negativa) ytaktiva ämnen inte att kombinera.Vanliga katjoniska ytaktiva ämnen för bad – och kroppsformel är kloriderna; bensalkonium, stearalkonium och centrimonium och trimetylammoniumer och metylsulfater.

4. Nonjoniska ytaktiva ämnen
nonjoniska ytaktiva ämnen har ingen skumningsförmåga och används sällan som receptets huvudsakliga ytaktiva medel. Till skillnad från anjoniska ytaktiva ämnen har dessa ytaktiva ämnen inte en jonladdning i sina vattenälskande huvuden.Slutresultatet av att använda ett nonjoniskt ytaktivt medel är mild, ingen skumrengöringsprodukt. No-foam cleansers mitt behov extra marknadsföringsmeddelanden för att förstärka att rengöringsmedlet fungerar även utan skummet.Vissa nonjoniska ytaktiva ämnen är etoxylerade, vilket innebär att de har haft en viss reaktion på tillsatsen av etylenoxid. Med denna reaktion kommer ett ännu mer vattenälskande huvud, nästan som om det har överladdats. Detta gör sedan nonjoniska ytaktiva ämnen som polysorbat 20 utmärkta solubilisatorer. Nonjoniska ytaktiva ämnen kan också användas i formuleringar för att minska irriterande ämnen på grund av deras skonsamma rengöringsförmåga. Och de är utmärkta som en mjukgörande, mjukgörande och lugnande hud. Dessutom kan de nonjoniska ytaktiva ämnena stabilisera skum i recept. Nonjoniska ytaktiva ämnen fungerar underbart med alla andra kategorier av ytaktiva ämnen.Några vanliga nonjoniska tensider som används i bad-och kroppsrecept är polysorbater, emulgerande vax NF, e-vax, glyceryloleat, Glycerylstearat och ingredienser med prefixet PEG, ceteareths, oleths, sorbitaner, laurylglukosidoch polyglykos.

naturliga ytaktiva ämnen är hårt arbetande ingredienser för att hjälpa dina kosmetikformler att lysa. Oavsett om du letar efter rengöring, löslighet, emulgering eller konditionering, överväg att lägga till ett eller flera ytaktiva ämnen i ditt recept.

ordlista över naturliga ytaktiva ämnen

intresserad av att lägga till några ytaktiva ämnen i dina recept? Nedan följer en lista över några vanliga ytaktiva ämnen till naturkosmetik.

natriumlaurylsulfat (kan härledas från kokosnötter) ett starkt anjoniskt ytaktivt medel som används för hög skummande verkan. Det är lätt att tjockna och kan orsaka irritation i högre procentsatser.
Ammonium Laureth Sulfate (härledd från kokosnötter) ett starkt anjoniskt ytaktivt medel som används för hög skummande verkan. Kan orsaka irritation i högre procentsatser.
Dinatriumlaurylsulfosuccinat (härrörande från kokosnötter), ett milt anjoniskt ytaktivt medel som är skonsamt mot huden och milt skummande
Kokoamphocarboxyglycinat (härrörande från kokosnötter) ett milt, amfotärt ytaktivt medel
Decylpolyglukosid (vegetabiliskt härrörande) som används i babyschampon på grund av dess mildhet
cetearylalkohol
stearylalkohol
kokamidopropylbetain (härrörande från kokosnötolja) amfotera tensid
decylglukosid (härrörande från socker)
glycerylkokoat (härrörande från grönsaker)
natriumkokoylisetionat (härrörande från kokosnötter)
Mandelglycerider (härrörande från grönsaker)
Natriumlaurylsulfoacetat (mycket mildare ytaktivt medel än SLS
Natriumlauroylsarkosinat (härrörande från grönsaker) är en naturlig substitution för SLS
Natriummetylkokoyltaurat (härrörande från kokosnöt)
Sackaroskokoat (härrörande från socker)
polysorbat 20 (vegetabiliskt härrörande) nonjoniskt ytaktivt medel
polysorbat 80 (vegetabiliskt härrörande) nonjoniskt ytaktivt medel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.